Muffiny z pajęczyną

Muffiny z pajęczyną

To już kolejne muffiny. Nic na to nie poradzę, że je tak męczę, ale są pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu, zwłaszcza te z czekoladą i dlatego piekarnik nastawiam na odpowiednią temperaturę przed przystąpieniem do pracy.
Muffiny rozeszły się w mig.
Cukier złapał troszkę wilgoci i miał kilka grudek, postanowiłam je w takiej formie wrzucić do ciasta. To był świetny pomysł, bo cukier się rozpuścił i był jeszcze lepiej wyczuwalny.

Muffiny z pajęczyną Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 85 g masła
  • 1 łyżka mleka (15 ml)
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ? łyżeczki sody oczyszczonej
  • 85 g cukru trzcinowego Dark Muscovado
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 140 ml jogurtu naturalnego

oraz:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

Muffiny Dark Muscovado

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blaszkę na 10 muffin. W miseczce połam czekoladę, dodaj masło i mleko. Rozpuść w kuchence mikrofalowej (lub na parze). Wymieszaj i przestudź.
Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj cukier puder i trzcinowy, wymieszaj. Do przestudzonej czekolady wbij jajko oraz jogurt i wymieszaj, przelej do mąki i wszystko razem wymieszaj (nie jest potrzebny mikser, wszystko ładnie połączyłam mieszając łyżką).
Za pomocą łyżki przełóż ciasto do foremek (nie do pełna) i piecz przez 20 minut, po tym czasie wyjmij upieczone muffiny z piekarnika, pozostaw na kilka minut w foremce po czym wyjmij i przestudź na kratce.
Rozpuść obie czekolady (oddzielnie), do torebek foliowych przełóż po dwie łyżki rozpuszczonej czekolady a pozostałą posmaruj muffiny tak aby było 5 z jasną i 5 z ciemną polewą. W woreczkach foliowych zrób małą dziurkę i narysuj ciemną czekoladą kilka okręgów (mi wyszły cztery) na muffinach z białą polewą i na białą czekoladą na ciemnej polewie. Wykałaczką przeciągnij od środka babeczki do krawędzi tak, by powstał kształt pajęczyny.

Jeżeli macie niedosyt czekolady, to zapraszam po przepis na ciasto czekoladowe (Chocolate Cake). Naprawdę warto.

 

12 komentarzy

  1. Coś pięknego… ta błyszcząca czekolada jest bardzo apetyczna :)

  2. słodka ta pajęczyna!

  3. uwielbiam muffinki, a te w dodatku wyglądają ślicznie :)

  4. Coś pięknego… ta błyszcząca czekolada jest bardzo apetyczna :)

  5. słodka ta pajęczyna!

  6. uwielbiam muffinki, a te w dodatku wyglądają ślicznie :)

  7. Ładne pajęczynowe muffiny,a gdzie pająk? ;-)

  8. Ładne pajęczynowe muffiny,a gdzie pająk? ;-)

  9. Ta pajeczynowa dekoracja za kazdym razem mnie urzeka :)

  10. Pierwszy raz robiłam pajęczynkę, myślałam zawsze że to bardziej skomplikowane, polecam bo to świetna zabawa i jeszcze lepszy efekt :)
    Majanko, pająków nie lubię, więc go pogoniłam ;)

  11. Ta pajeczynowa dekoracja za kazdym razem mnie urzeka :)

  12. najsmaczniejsze.pl

    Pierwszy raz robiłam pajęczynkę, myślałam zawsze że to bardziej skomplikowane, polecam bo to świetna zabawa i jeszcze lepszy efekt :)
    Majanko, pająków nie lubię, więc go pogoniłam ;)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*